САЩ може да ускорят изтеглянето си от Афганистан

САЩ може да ускорят изтеглянето си от Афганистан | StandartNews.com

Вашингтон. Съединените щати обмислят дали да оставят свои войски в Афганистан след 2014-а година, за когато е планирано пълно изтегляне, предаде Ройтерс.

Това съобщиха американски официални представители на фона на напрежението между президентите Барак Обама и Хамид Карзай, породено от намерението на САЩ да преговарят с талибаните.

След размяна на реплики между двамата пълното военно изтегляне от Афганистан се е превърнало от "най-лош възможен сценарий" във вариант, "който сериозно се обмисля във Вашингтон и Кабул", пише по този повод вестник "Ню Йорк таймс".

Вашингтон дори обмисля възможността за „нулево присъствие" – тоест изтеглянето на целия военен персонал след 2014 г.

Американският президент Барак Обама пое ангажимент да прекрати американското военно присъствие в Афганистан до края на 2014 г., а неговата администрация беше договорила с Кабул поддържането на намален ефектив и след това.

Напрежението между САЩ и Афганистан се засили преди месец, когато движението на талибаните обяви, че открива свое дипломатическо представителство в Катар, а САЩ заявиха готовността си да започнат директни преговори с екстремистите, без участието на първо време на официален Кабул.

Хамид Карзай се обяви против подобни преговори и прекрати диалога с американците, който трябваше да доведе до подписването на дългосрочно споразумение за сигурността, което да обезпечи намалена военно присъствие на САЩ в Афганистан след 2014 г., припомня „Ню Йорк Таймс".

Решение за графика на американското изтегляне, както и броят военнослужещи, които ще останат след това, все още не е взето, подчертава вестникът, като припомня, че основната цел е все пак да се постигне дългосрочно споразумение за сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай