САЩ иска зона забранена за полети в Сирия

САЩ ще поеме по пътя на ескалацията на военното участие

САЩ иска зона забранена за полети в Сирия | StandartNews.com

Истанбул. САЩ проучва възможностите за създаване на зона забранена за полети в Сирия в близост до южната граница с Йордания, заявиха двама висши западни дипломати в Турция, предаде Ройтерс.

Техните коментари, потвърдени от трети регионален дипломат, идват след като Вашингтон обяви, че ще засили военната помощ за въстаниците срещу президента Башар ал-Асад в отговор на употребата на химически оръжия от силите на Асад.

"Вашингтон обмисля забранена за полети зона, за да подпомогне противниците на Асад", каза един от дипломатите. Той заяви, че зоната ще бъде ограничена като време и територия, без да дава допълнителни подробности.

Сирийските бунтовнически командири се срещнаха със западни и турски официални представители в Турция, за да обсъдят военната помощ за въстаниците. Досега Вашингтон се колебаеше дали да изпрати оръжия, позовавайки се на възможността, че те могат да попаднат в ръцете на радикални бригади сунити.

Един от дипломатите заяви, че създаването на забранена за полети зона може да помогне на западните усилия за наблюдение на получаването на всички оръжейни доставки, както и да подпомогне тернировките на бунтовническите сили.

 

"Оказването на военна помощ на сирийската опозиция води към прякото въвличане на САЩ в сирийския конфликт", заяви в Москва председателят на комитета за външна политика в руската Дума Алексей Пушков, предаде БНР.

Според Алексей Пушков, американските доставки на оръжия за сирийските опозиционни формирования няма да доведат до радикална промяна в съотношението на силите в сирийския конфликт. Според него в последно време везните в това противопоставяне се накланят в полза на президента Башар Асад. Ако сирийската опозиция не успее да нанесе решаващ удар срещу властите в Дамаск, то тогава правителството на САЩ ще поеме по пътя на ескалацията на военното участие в конфликта, прогнозира руският депутат.

Шефът на парламентарния комитет за външна политика заяви още, че информациите за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент срещу бунтовниците са изфабрикувани по начина, по който бяха фалшифицирани сведенията за наличие на оръжия за масово унищожение в Ирак. По този начин Барак Обама поема по пътя на Джордж Буш, посочва Алексей Пушков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай