САЩ и Куба с революционна среща

САЩ и Куба с революционна среща | StandartNews.com

Революционна среща проведоха държавният секретар на САЩ и външният министър на Куба снощи в Панама.  Разговорите при закрити врата между Джон Кери и Бруно Родригес са първият пряк контакт на толкова високо равнище между двете държави от началото на революцията в Куба. По-рано вчера Държавният департамент на САЩ бе оповестил, че такава среща ще има в Панама.

На 17 декември миналата година президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро обявиха – единият във Вашингтон, а другият в Хавана – едновременно, ча започват курс на подобряване на двустранните отношения.

Вчера източник от Сената на САЩ разкри, че Държавният департамент е препоръчал на президента Обама да извади Куба от списъка на държавите, които подкрепят тероризма.

Също вчера, докато беше на кратко посещение в Ямайка, Обама каза само, че департаментът е приключил работата си по ревизията на "черния списък" и че ще няма да обявява засега решението си, припомня Ройтерс.

Междувременно в Панама днес започва среща на върха на Организацията на американските държави (ОАД), на която за пръв път от 1962 г. ще има представител на Куба.

В заседанията ще участват държавни и правителствени ръководители на 35 държави и вероятно ключов момент от дневния ред ще бъда връщането на Хавана в общоамериканските структури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай