САЩ, Франция и Великобритания се договориха за Сирия

САЩ, Франция и Великобритания се договориха за Сирия | StandartNews.com

Париж. САЩ, Франция и Великобритания се договориха да настояват за ясна и категорична резолюция на ООН за Сирия, която да постави точни и ангажиращи срокове и график за унищожаването на химическите оръжия в страната. Това съобщиха от пресслужбата на френския президент Франсоа Оланд. Преди това той разговаря с американския държавен секретар Джон Кери и с британския външен министър Уилям Хейг.

„Идеята е тя да се придържа към стриктни линии", се казва в съобщението. Тримата са се договорили, Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме резолюция, в която да става ясно, че при неспазване на ангажиментите о страна на Сирия, на страната ще може да бъдат налагани санкции.

Трите страни ще се опитат да постигнат гласуване на резолюцията до края на седмицата. Те посочиха и че не може да има мирно решение на проблема в Дамаск без участието на сирийската опозиция и намекнаха, че ще увеличат подкрепата за нея.

Преди ден САЩ и Русия успяха да постигнат споразумение за Сирия, което може да предотврати плановете за военни нападения от страна на Вашингтон.

След тридневни разговори в Женева Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров се съгласиха, че Сирия трябва да представи пълния списък с химическите си запаси в рамките на седмица, след което те ще бъдат иззети и унищожени. Те настояват и за пълен достъп на инспекторите на ООН до оръжейните запаси в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай