САЩ с нови санкции срещу "Северен поток 2"

Санкциите са насочени срещу руски кораб и две руски физически лица

САЩ с нови санкции срещу "Северен поток 2" | StandartNews.com

Съединените щати налагат нови санкции срещу проекта "Северен поток 2", съобщи държавният секретар Антъни Блинкън. Това е факт едва месец, след като Вашингтон се договори с Германия да не пречи на довършването на газопровода от Русия през Балтийско море.

Санкциите са насочени срещу руски кораб и две руски физически лица, участващи в изграждането на "Северен поток 2", допълни Блинкън. Новите наказателни мерки увеличават общия брой на санкционираните във връзка с газопровода до 7 души и 16 плавателни съда.

По-рано днес президентът Джо Байдън издаде наредба, позволяваща санкционирането на компании, заети в изграждането на руски експортни газопроводи.

"Докладвам, че съм издал изпълнителна заповед, за да предприема допълнителни стъпки по отношение на някои руски тръбопроводи за износ на енергия с оглед на необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати, породени от конкретни вредни чужди дейности на правителството на Руската федерация", написа Байдън в писмото си до председателя на Камарата на представителите.

Отделно от това, американското финансово министерство въведе санкции, които се прилагат в координация с Обединеното кралство, срещу деветима руснаци и два руски научни центъра, отговорни за отравянето на опозиционния активист Алексей Навални и заети в руската програма за химически оръжия.

"Нашите действия днес изпращат ясен сигнал, че няма да има безнаказаност за използването на химически оръжия, включително за отделните лица и организации. Всяко използване на химическо оръжие е неприемливо и противоречи на международните норми. Съединените щати призовават Русия да спазва задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия “, се казва в изявлението на Държавния департамент, предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай