САЩ отбелязва тъжна годишнина, Байдън отдаде почит под дъжда

Повече от две десетилетия по-късно 11 септември остава точка за размисъл върху атаката

САЩ отбелязва тъжна годишнина, Байдън отдаде почит под дъжда | StandartNews.com

Звън на камбани и минута мълчание положиха началото на церемонията по отбелязването на двадесет и първата годишнина от терористичните атаки на кота нула в Ню Йорк, където двете кули на Световния търговски център бяха разрушени, след като в тях се блъснаха похитени самолети на 11 септември 2001 година, предаде Асошиейтед прес.

Роднини на жертвите и официални представители също така се събраха на другите места, на които на 11 септември бяха разбити похитени самолети, а именно - Пентагона и поле в Пенсилвания.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф се присъединиха към церемонията пред Националния мемориал за 11 септември в Ню Йорк, но по традиция на церемонията на кота нула няма да се изказват политически фигури.

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 21-вата годишнина от атаките на официална церемония под непрекъснат дъжд в Пентагона, като част от която той положи венец. Днешната церемония се състоя малко повече от година след като Байдън сложи край на дългата и скъпоструваща война в Афганистан, която САЩ и съюзниците им започнаха в отговор на терористичните атаки, посочва АП. Байдън отбеляза, че дори след като САЩ са напуснали Афганистан, неговата администрация продължава да преследва отговорните за атаките от 11 септември. Миналия месец той обяви, че при тайна операция САЩ са убили Айман аз Зауахири, лидера на "Ал Кайда", който е помогнал за планирането на атентатите.

"Никога няма да забравим, никога няма да се предадем", заяви Байдън. "Нашата решимост да предотвратим нова атака срещу Съединените щати е безкрайна", добави той.

Към президента се присъединиха членове на семействата на загиналите, служители на службите за бързо реагиране, които са били в Пентагона в деня на нападението, както и ръководството на министерството на отбраната на САЩ. "Имаме към вас един невероятен, невероятен дълг", каза Байдън.

Повече от две десетилетия по-късно 11 септември остава точка за размисъл върху атаката, която преконфигурира политиката за национална сигурност и стимулира "войната срещу тероризма" на САЩ по целия свят. Честванията в неделя, които следват тежка важна годишнина от миналата година, идват малко повече от месец, след като удар с дрон на САЩ уби ключова фигура на Ал Кайда, която помогна за заговора за атентатите от 11 септември, Айман ал Зауахри.

Атаките хвърлиха дълга сянка върху личния живот на хиляди хора, които оцеляха, реагираха или загубиха близки, приятели и колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай