Събота,

САЩ не допускат господство на Китай и Русия в Арктика

От: Людмила Милчева -
A
A
A

САЩ не допускат господство на Китай и Русия в Арктика

Съединените щати няма да позволят на Русия и Китай да доминират над Арктика и да контролират Северния морски път, по думите на командира на американския флот в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого. Според него този регион трябва да се използва еднакво от всички страни на Арктическия съвет и никой няма право на претенции.

"Русия счита Арктика за своя територия. Но всъщност тя е международна територия и ние сме заинтересовани тя да остане свободна и отворена за всички", казва Фого. В същото време той добавя, че Северният морски път не е подходящ за американските компании, тъй като дълбочината му е твърде малка за техните кораби.

Говорейки за Китай, Фог отбелязва, че страната не е член на Арктическия съвет, има само статут на "наблюдател" и следователно няма право да използва водите на региона.

Арктическият съвет е международен форум, създаден през 1996 г. по инициатива на Финландия за защита на уникалната природа на северната полярна зона. Тя включва Дания, Швеция, Финландия, Русия, САЩ, Канада, Исландия и Норвегия. Редица други страни са със статут на "наблюдатели".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички