САЩ  декриминализират хомосексуалността

Кампания за защита на правата на транссексуалните

САЩ  декриминализират хомосексуалността | StandartNews.com

САЩ  декриминализират хомосексуалността

Американската администрация започва глобална кампания за прекратяване на криминализирането на хомосексуалността в десетки страни, където нетрадиционната любов е незаконна. Това се съобщава от телевизионния канал NBC. Кампанията се води от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел - най-високопоставеният гей в администрацията на Доналд Тръмп.

"Загрижени сме, че в XXI век в около 70 страни все още има закони, които криминализират статута или поведението на членовете на гей общността", казва официалният участник в организирането на кампанията. Стратегията за декриминализация е все още в процес на обсъждане, но според официалните лица е вероятно тя да включва работа с международни организации като ООН, ЕС и ОССЕ, както и с държави, в които хомосексуалистите имат вече своите права. Други американски посолства в Европа също ще участват в кампанията, която е замислена отчасти като отговор на съобщение за екзекуцията на млад мъж с нетрадиционна ориентация в Иран.

През 2016 г. президентът Барак Обама отмени забраната за служба на транссексуални в армията. Предполагало се е, че те ще могат официално да постъпват на служба от 1 юли 2017 г. През лятото на същата година обаче Тръмп върна забраната, но съдилищата блокираха решението му. През март 2018 г. Тръмп подписа още един меморандум, в който се посочва, че военната служба не е позволена на тези, които страдат от „полова дисфория“ и се нуждаят от медицинска помощ.

Според различни оценки в американската армия служат между 1,3 хиляди и шест хиляди транссексуални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай