Четвъртък,

САЩ дава рамо на Заев за двустранните спорове

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Вие и страните-членки на Европейския съюз трябва да продължите да решавате двустранните спорове, извън процеса на интеграция в ЕС, заяви помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рийкър в писмо до премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, цитирано от агенция МИА.

"Оценяваме вашите усилия да водите разговорите в духа на добра воля и отдаденост на европейското бъдеще на Северна Македония, което тя доказа, че заслужава", се казва в писмото на Рийкър.

Американският дипломат отбелязва, че САЩ продължават да подкрепят интеграцията на Република Северна Македония в ЕС, и изразява разочарование, че държавите-членки на ЕС не са успели да постигнат съгласие по преговорната рамка за страната, предаде БТА.

Той изтъква, че Скопие се е доказало като надежден нов съюзник в НАТО и голям приятел на САЩ. Рийкър уверява, че Вашингтон ще продължи да се застъпва пред европейските си партньори за организиране на първата междуправителствена конференция на Скопие с Евросъюза по време на германското председателство.

Рийкър добавя, че САЩ разбират трудностите и сложността на въпросите, които Скопие трябва да разреши, но Северна Македония е в състояние да работи усилено за постигането на траен мир и просперитет за себе си и за своите съседи. Това се доказа с Преспанското споразумение с Гърция и договора за приятелство с България от 2017 г., отбелязва той.

"Ние оставаме ваши партньори и сме оптимисти, че междуправителствената конференция, отбелязваща старта на преговорите на Северна Македония с ЕС, ще бъде проведена скоро", подчертава американският помощник държавен секретар в писмото до Заев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички