Сърбия и Косово със споразумение за изборите

Сърбия и Косово със споразумение за изборите | StandartNews.com

Белград. Сърбия и Косово се споразумяха да се позволи на сръбски официални лица безпрепятствено да посещават територията на Косово по време на кампанията за предстоящите там на 3 ноември местни избори, предаде"Ройтерс".

Чрез посредничеството на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността сръбският премиер Ивица Дачич и косовският му колега Хашим Тачи са разрешили спора, който заплашваше крехките отношения между двете балкански държави.

Причина за извънредния 17-и кръг от преговорите стана кризата, породена от решението на Прищина да забрани посещения на сръбски официални лица на територията на Косово до края на предизборната кампания. След късната среща в Брюксел обаче Дачич обяви, че проблемът е разрешен.

"Това беше един от най-успешните кръгове от преговорите", отбеляза сръбският премиер. Косовският му колега от своя страна посочи, че "достъпът до територията на Косово ще бъде разрешаван на всички сръбски официални лица при условие на спазване на всички официални процедури и подаване на съответната молба до властите".

Страните съгласуваха също участието на наблюдатели от Сърбия в работата на косовската избирателна комисия. Освен това в избирателните списъци беше решено да се добавят 12 хиляди косовски сърби от четирите общини в северната част на Косово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай