Сандърс победи Клинтън в два щата

Сандърс победи Клинтън в два щата | StandartNews.com

Оспорвана надпревара в „супер съботата" в САЩ. Сенаторът Бърни Сандърс победи в щатите Канзас и Небраска, докато Хилари Клинтън е първа в щата Луизиана. Това показват данните от първичните избори на Демократическата партия за определяне на кандидат президента, пише ТАСС.

В Небраска Сандърс печели 55% срещу 45% за Хилари Клинтън. Така той ще получи 14 гласа, а опонентката му 10 на партийния конгрес през юли, когато ще се определи кой ще е кандидат президента на партията за изборите на 4 ноември.

Победата на демократа социалист в Канзас означава, че той може да получи 33 гласа на делегатите. За Клинтън все още не е ясна цифрата, защото преброяването на бюлетините не е приключило.

Хилари Клинтън има подкрепата на 70% от гласовете в щата Луизиана, а Сандърс – 22 процента. Тя ще може да разчита на 28 делегати от този щат, а Сандърс на 23-ма делегати, сочат предварителните данни.

На предишните първични избори Клинтън получи подкрепата на общо 1066 делегати, а Сандърс на 432-ма.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп печели първичните избори на Републиканската партия в щатите Луизиана и Кентъки, което осигури още решаващи гласове на делегати в подкрепа на номинацията му за президентската надпревара, отбелязва АФП. 

Фаворитът за републиканската номинация обаче не взе вота в Канзас и Мейн, които подкрепиха сенатора от Тексас Тед Круз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай