Самоубиец взриви 125 души в Ирак

Самоубиец взриви 125 души в Ирак | StandartNews.com

Най-малко 125 души загинаха и около 130 бяха ранени при самоубийствен атентат с кола бомба на пазар в град Хан Бани Саад в иракската провинция Диала, съобщи Би Би Си.

При атентата, за който пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава", бяха разрушени няколко сгради в града, намиращ се на 30 км североизточно от Багдад. Хан Бани Саад е населен предимно с шиити. При срутването на сградите са загинали хора, празнуващи края на постите в свещения месец Рамазан, съобщиха полицейски и медицински източници. Според тв канала "Ал Джазира" самоубиецът натъпкал автомобила с три тона експлозиви. Взривът бил толкова мощен, че части от телата на загиналите били захвърлени върху покривите на къщите наоколо, обявиха от местната полиция. "Някои хора събираха разпилени части на детски тела в щайги за зеленчуци", каза от мястото на експлозията майор Ахмед ат Тамими. Вбесени тълпи пък започнали да трошат стъклата на паркиралите наблизо автомобили в израз на гняв.

Служител на полицията в Диала каза, че спасителни екипи продължават да изваждат тела изпод руините, така че броят на загиналите може да нарасне. Местните власти обявиха тридневен траур и наредиха всички паркове и увеселителни обекти да затворят до края на Рамазан байрам, за да бъдат предотвратени нови атаки.

"Ислямска държава" съобщи в Туитър, че с това нападение отмъщава за убийството на сунити в северния иракски град Хауиджа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай