Самолет с 54 души се разби в Индонезия

Самолет с 54 души се разби в Индонезия | StandartNews.com

Селяни го открили в планински район, няма данни за оцелели

Пътнически самолет на индонезийската компания Trigana Air Service се разби днес в отдалечен планински район на провинция Папуа. На борда му е имало 44 възрастни, 5 деца и бебета, както и петима души екипаж. Няма данни за оцелели.

Самолетът ATR 42-300 е изпълнявал вътрешен полет от летище "Сентани" в Джаяпура, столицата на Папуа, до южния град Оксибил. По-рано властите съобщиха, че въздушният контрол изгубил контакт със самолета в 15.00 ч местно време (9,00 ч българско), докато той летял над гориста местност в източната част на страната. Един от директорите на Trigana Air Service - Бени Сумарианто, обясни, че 30 мин след като разбрали за изчезването на самолета, бил изпратена друга машина да го търси. Тя обаче не открила нищо заради лошото време и настъпващата тъмнина, съобщиха местните медии, цитирани от агенция Ройтерс. Властите обявиха, че ще подновят търсенето на самолета на зазоряване. Малко по-късно дойде съобщение, че жители на провинция Папуа са открили изчезналия самолета. "Той е бил открит от селяни, които чули силен взрив, вероятно от падането му. Според тях се е разбил в планината Тангок. Все още проверяваме достоверността на съобщението", каза председателят на дирекцията за въздушен транспорт към индонезийското министерство на транспорта генерал М. Супрасетьо. След това се появиха твърдения и за открити отломки от самолета, но това не бе потвърдено официално.

Това е поредната трагедия с индонезийски самолет, уточнява в. "Индипендънт". През януари тази година "Еърбъс" А320 на "ЕърЕйша" (49% от нея притежава малайзийската компания майка със същото име), със 162-ма пътници и екипаж на борда падна в Яванско море. Никой не оцеля. Миналия месец президентът на Индонезия нареди да се направи преглед на всички самолети в страната, след като военна транспортна машина падна в населено място. Загинаха над 100 души.

Авиокомпанията е в черния списък на ЕС от 2007 г.

Индонезийската авиокомпания Trigana Air Service е в черния списък на ЕС от 2007 г. Компаниите в този списък имат забрана да летят над въздушното пространство на Европа заради притеснения относно техните стандарти за безопасност или във връзка с регулациите в страната, в която са регистрирани, уточнява Ройтерс. Trigana Air Service е създадена през 1991 г. и има флотилия от 14 самолета, сред които 10 ATR и четири боинга 737. Средната им възраст е над 26 години. Досега с нейни самолети са регистрирани 14 сериозни инцидента. Машината ATR 42-300 е построена във Франция и Италия (от обща компания на Airbus и Alenia Aermacchi - дъщерна фирма на италианската Finmeccanica). Според Aviation Safety Network падналият самолет е бил използван 27 г. Като се изключи последният инцидент, авиокомпанията досега е извадила от употреба 10 свои машини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай