Самарас предлага промени в гръцката конституция

Самарас предлага промени в гръцката конституция | StandartNews.com

Атина. Пряк избор на президента от народа, а не от парламента, намаляване на броя на депутатите във висшия законодателен орган, както и избирателна система, променяща се само с гласовете на три пети от депутатите. Това са част от промените в гръцката конституция, които предлага гръцкият премиер Андонис Самарас.

Премиерът настоява още и за осигуряване на силни гаранции, за да може правителството да изкара четиригодишния си мандат, да има стабилна избирателна система и гъвкав кабинет с трима постоянни заместник-министри - на външните работи, на отбраната и по бюджета с петгодишен мандат.

Запознати твърдят, че предложенията са равни на вот на доверие, който иска Самарас, за да създаде "нова Гърция".

Сегашната конституция е приключила своя конституционен цикъл, както е приключила и епохата на меморандумите за взиманите от страната заеми. Гърция се нуждае от нова архитектура, каза Самарас и уточни, че на 3 септември ще започне официалната процедура за ревизия на конституцията, пише вестник "Нафтемборики".

Моделът на държавно планиране и контрол, довел до взимането на външни заеми и до рухването на страната, е причината страната до момента да изостава в много отношения, смята още Самарас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай