Сълзотворен газ и водни струи на площад "Таксим" в Истанбул

Сълзотворен газ и водни струи на площад "Таксим" в Истанбул | StandartNews.com

Сблъсъци между полиция демонстранти белязаха Международния ден на труда

Истанбул. Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да попречи на демонстранти в Истанбул да стигнат до площад "Таксим", където властите забраниха демонстрациите за 1 май, съобщи турската телевизия НТВ.

Симпатизанти на опозицията се събраха в квартал "Бешикташ" с намерение да отидат до площад "Таксим" за първомайска манифестация.

След като отправиха последно предупреждение към демонстрантите, стотици полицаи използваха водни оръдия, за да изтласкат хората, опитващи се да преминат през загражденията около площада.

Напрежение имаше в квартал "Окмейданъ", където полицията също е използва сълзотворен газ срещу демонстранти. Те отвърнали с коктейли "Молотов", пиратки, камъни и шумови гранати.

Правителството издаде забрана за провеждане на събирания по случай 1 май на площад "Таксим", който се превърна в емблематично място за антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2013 г.

В сряда турският Конституционен съд отхвърли петиция с искане да бъде разрешено на профсъюзите да протестират на Първи май на истанбулския площад "Таксим". Някои профсъюзи заявиха, че ще се опитат да достигнат площада, за да отбележат Деня на труда, въпреки че беше ясно, че около 40 000 полицаи ще следят за спазването на реда в Истанбул.
На 1 май 1977 г. 34 души бяха убити по време на протести на площад "Таксим", което придаде на площада символично значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай