Съдът оправда убиец на невъоръжен чернокож тийнейджър

Съдът оправда убиец на невъоръжен чернокож тийнейджър | StandartNews.com

Талахаси, Флорида. Американски съд оправда Джордж Цимерман за убийството на невъоръжен чернокож 17-годишен тийнейджър. Скандалното дело в САЩ протече под засилен медиен и обществен интерес.

Адвокатите му настояваха, че Цимерман е действал при самоотбрана.

Шестчленно съдебно жури, съставено само от жени, реши, че Джордж Цимерман е невинен за убийството на Трейвън Мартин.

След решението в редица американски градове като Сан Франциско, Филаделфия, Чикаго, Вашингтон и Атланта имаше спонтанно организирани шествия.

"Г-н Цимерман, аз подписах решението, което потвърждава присъдата на съдебните заседатели. Вашето GPS наблюдение ще бъде прекратено, когато излезете от тази зала. Нямате вече работа със съда", заяви съдия Дебора Нелсън, след като решението на журито беше прочетено.

Адвокатът му пък коментира, че се надява всички да уважат решението на журито. „Сега трябва да сте много внимателен и предпазлив за собствената си сигурност, защото има отделни елементи, които искат отмъщение. Те не чуват присъдата, независимо дали тя е невинен или виновин", обърна се адвокатът Марк О'Мара към Цимерман.

След убийството преди шест седмици полицията не арестува Джордж Цимерман, което доведе до поредица протести в Съединените щати. В злощастната нощ той си седял в автомобила си, когато видял Трейвън Мартин и се обадил в полицията, за да докладва за съмнителен тип. След това излязъл от колата. Следващият известен факт е, че Мартин е открит от полицията мъртъв. Адвокатите на Цимерман твърдят, че момчето го е повалило с удар и се е опитало да отнеме пистолета му.

Щатският прокурор във Флорида обяви, че делото няма нищо общо с расизма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай