С песни и танци в Либерия започват тестове на ваксина срещу ебола

С песни и танци в Либерия започват тестове на ваксина срещу ебола | StandartNews.com

Монровия. Изпитания на ваксина срещу ебола започват в столицата на Либерия. Събитието за откриване на кампанията в неделя включваше музиканти, които чрез песни и танци обясняваха ползите и целите на ваксинацията срещу смъртоносната болест. Нестандартният подход е с цел да се превъзмогне страха от неизвестното и конспиративните теории, които владеят множество либерийци. 

Днес първата група доброволци започнаха клиничните изпитания на препарата в Монровия. Това е възможно в резултат на междуправителствено сътрудничество между Либерия и САЩ, наречено PREVAIL (Партньорство за разработване на ебола ваксини в Либерия). 

Ваксините съдържат част от вируса на ебола, която да предизвика имунен отговор в организма, се казва в документ на организацията. 

Вицепрезидентът на страната Джоузеф Нюма Боакай заяви пред АП, че ваксините са много важни за Либерия и за света и призова либерийците "да бъдат смели, защото това ще проработи". 

За първи път от миналия юни насам трите най-засегнати от болестта страни - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, са регистрирали по-малко от 100 нови случая на заразени с ебола, по данни на здравната агенция на ООН. Смята се, че епидемията отне живота на над 8000 души от обявяването й през март 2014 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай