Рязък завой в Америка! Скандални думи за войната

Какво се случва в спорове между големи политически фигури

Рязък завой в Америка! Скандални думи за войната | StandartNews.com

Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за САЩ? Или вместо това Вашингтон трябва да се съсредоточи върху вътрешните кризи, като например имиграцията? Въпросът рязко разделя републиканците на изолационистки настроени кандидати за президент и сенатори войнолюбци, отбелязва Франс прес. 

Призивът на губернатора на Флорида Рон Десантис да се постави "защитата на собствената ни родина" пред "войната в чужбина" хвърли ярка светлина върху разцеплението в консервативната партия.

"Съединените щати имат много жизненоважни интереси, като например опазването на границите ни", заяви изгряващата звезда на твърдата десница, който съвсем открито флиртува с идеята да се кандидатира за президентския пост през 2024 година. "Замесването в териториален спор между Украйна и Русия не е един от тези интереси", каза той.

Казаното от Десантис веднага разбуни републиканското ръководство в Сената, което през изминалата година се обедини с демократите, за да предостави на Киев помощ в размер на над 110 млрд. долара.

"Когато американски официален представител казва на опонента си какво няма да направи в един конфликт, той показва слабост", обърна се към него влиятелният сенатор Линдзи Греъм в "Туитър".

Бившият президент на САЩ и кандидат за изборите през 2024 г. Доналд Тръмп повтори неколкократно, че конфликтът между Русия и Украйна никога нямало да се случи, ако той все още беше на власт. "Ако аз бях президент, тази ужасна война щеше да приключи за 24 часа или по-малко", каза той отново в понеделник. Бившият държавен глава също така призова Брюксел да "засили финансовата си помощ" за Киев и заяви, че финансирането на опозицията срещу Русия зависи повече от Европейския съюз, отколкото от Съединените щати.

Въпреки че Десантис все още не се е обявил официално за кандидат, той и Тръмп са ясните лидери в надпреварата сред републиканците.

И двамата отхвърлиха подкрепата на САЩ за Украйна и други съюзници като разхищение на ресурси и заявиха, че лидерите трябва да обръщат повече внимание на проблемите у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай