Руският посланик в ООН с важни думи за Запорожката АЕЦ

Ситуацията около украинската централа се обсъжда в Съвета за сигурност

Руският посланик в ООН с важни думи за Запорожката АЕЦ | StandartNews.com

Руският посланик в ООН нарече "несериозна" идеята за демилитаризация на Запорожката атомна електроцентрала.

Ситуацията около украинската централа се обсъжда в Съвета за сигурност на ООН.

"Ако я демилитаризираме, украинците тутакси ще влязат в централата, а ние я пазим," каза Василия Небензя.

Нов призив за демилитаризация на разположената в южна Украйна централа отправи тази вечер генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. Пред участниците в Съвета за сигурност, сред които е и Небензя, Гутереш поиска "като първа стъпка" руските и украинските войски да се задължат да не не нанасят удари нито към, нито откъм атомната централа. "Втората стъпка" ще е споразумение за "демилитаризиран периметър".

Конкретно това ще включва ангажимент на руското командване да изтегли всичките си войници и снаряжение и обещание на украинските войски да не навлизат във въпросния периметър.

В доклад по-рано днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси препоръча създаване на "защитна зона" около Запорожката централа.

В доклада бяха констатирани редица поражения по сгради за ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, както и в близост до самите реактори на Запорожката централа, а също така недостига на персонал и постоянния стрес на служителите, който увеличава риска от човешка грешка.

Гроси изрази готовност да започне незабавно преговори за създаване на "защитна зона" и прекратяване на боевете в района.

В това време руската и украинската страна си размениха за пореден път обвинения за артилерийски обстрел по атомната централа и близкия град Енергодар. В града, разположен до енергоблокове с обща мощност от 6 гигавата, няма ток заради бойните действия.

Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай