Руските войници в разрушен Берлин /Уникални снимки/

Снимките са правени за спомен сред руините на града

Руските войници в разрушен Берлин /Уникални снимки/ | StandartNews.com

Lenta.ru"  публикува редки кадри от Втората световна война. В продължение на много години фотографът Артур Бондар търси и купува в Русия и други републики от бившия СССР снимки, направени от обикновени съветски войници в Берлин през 1945 г.

Повечето кадри на разрушен Берлин през първите следвоенни месеци остават в обективите на западни фотографи, по-рядко съветски. По това време руснаците почти нямаха опит за ежедневна употреба на фотоапарат. В предвоенния СССР фотографското оборудване беше много скъпо, а по време на войната използването му без специално разрешение беше равносилно на шпионаж.

Но ситуацията се промени. Много съветски войници и офицери се сдобиха със заловено фотографско оборудване и филм. Услуги за тях предлагаха опитни майстори от германски фотостудия, които постепенно възобновиха работата си в следвоенния Берлин. Цензурата вече не беше толкова сурова, както по време на войната. Оцелелите портрети на съветски войници на фона на руините на Берлин уловят истинското ежедневие на столицата на победена Германия през 1945 година.

Кадрите са аматьорски, често размазани и лошо композирани, с блокиран хоризонт или технически дефект. Но те бяха истински, не редактирани или ретуширани в редакциите на съветските вестници. Тези снимки, направени за спомен, са уникални документални свидетелства за първите дни на дългоочаквания мир след края на трудната и ужасна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай