Руски самолети с удари в Алепо

Руски самолети с удари в Алепо | StandartNews.com

Руски самолети извършиха днес удари по сирийския град Алепо за пръв път след влизане в сила на 27 февруари на частичното примирие, договорено от Москва и Вашингтон. Това предаде АФП, като се позовава на информация от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, съобщава БГНЕС.

Руски и сирийски самолети предприеха днес 40 въздушни удара по пътя към Кастело (стратегически хълм край Алепо). Руските самолети влязоха в действие за пръв път след примирието, заяви ръководителят на НПО Рами Абдел Рахман.

Пътят към Кастело е извънредно важен за бунтовниците, тъй като снабдяването на града, част от който контролират, минава по него.

Русия чрез министъра си на отбраната Сергей Шойгу предложи в петък на САЩ и на възглавяваната от Вашингтон международна коалиция след 25 май заедно са извършват въздушни удари срещу терористичните групи, действащи в Сирия. Шойгу заяви в допълнение, че страната му си запазва правото да извършва и едностранно удари след 25 май срещу части на терористичните групировки и незаконните въоръжени отряди, които не спазват прекратяването на огъня.

Според американски представител Русия е изтеглила незначителна част от силите си в Сирия след обявеното от президента Владимир Путин частично изтегляне през март, и е установила нова изнесена напред база в Палмира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай