Руски вестник атакува Кремъл от чужбина, ще влиза нелегално

Новият вестник ще излиза в две версии - на руски и латвийски, всяка една с по 28 страници

Руски вестник атакува Кремъл от чужбина, ще влиза нелегално | StandartNews.com

Първото издание на новия руски независим вестник, иницииран от живеещи в изгнание журналисти от опозиционния "Новая газета", се появи по будките в Латвия, предаде Франс прес.

Новото издание се нарича "Новая газета. Европа" и е създавано от свободни руски журналисти, които се озоваха в принудителна емиграция. Това е тяхната независима гледна точка за събитията от войната в Украйна и за развитието на ситуацията в Русия, казва издателската къща "Ригас Вилни", която е втората най-голяма пресгрупа в Латвия. Тя е ръководена от Кирил Мартинов, бивш заместник на нобеловия лауреат за мир Дмитрий Муратов (на снимката), който беше  и главен редактор на "Новая газета".

През март Муратов обяви, че преустановява онлайн публикациите и хартиения формат на изданието в Русия до края на интервенцията в Украйна.

"Когато руската пропаганда ще бъде разпространена на 9 май, "Новая газета" ще бъде също в будките като символ, че те (руските власти - бел.ред.) не успяха да ни накарат да спрем работа", заяви Мартинов. Той изрази надежда, че екземплярите от изданието ще мога да стигнат и до Русия, дори и нелегално.

Новият вестник ще излиза в две версии - на руски и латвийски, като всяка една ще има по 28 страници. Той ще се продава за 1,29 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай