Руски олигарх предрече голям кошмар за страната

Заради разплащането вн рубли

Руски олигарх предрече голям кошмар за страната | StandartNews.com

След започването на войната в Украйна и налагането на санкции руската икономика се озова в нова реалност и много малко големи руски бизнесмени се осмеляват да коментират състоянието й. Но един от олигарсите, Владимир Лисин, собственик на НМЛК, една от най-големите стоманодобивни компании в Русия, се съгласи да говори пред руското издание „Комерсант“. Той нарече ситуацията много трудна, а част от регулациите, които предприема Кремъл – обезпокоителни.

Ключовият въпрос в момента не е развитието, а оцеляването на бизнеса, казва той: „Веригите за доставки, които са се формирали през годините, се разрушават. Логистиката, разплащанията и финансовата инфраструктура се провалят. И на този фон правилата на играта се променят ежедневно, появяват се нови ограничения.” Според него много от мерките, които сега предприема руското правителство, са прибързани и последствията от тях не са добре анализирани. Те могат да се окажат пагубни за руската индустрия, в която работят милиони хора, казва Лисин.

Сред инициативите на руския президент Путин, които олигархът намира за тревожни, е разширяването на списъка с експортни стоки, които ще се продават за рубли. На 31 март Владимир Путин подписа указ за необходимостта да се плаща в рубли за доставките на газ за „неприятелските страни“, но после списъкът бе разширен.

Според Владимир Лисин намерението на Кремъл да наложи административен контрол на всичко, само ще навреди на бизнеса. „Сегашната ситуация е много повече от поредната икономическа криза, с която сме се сблъсквали преди. Това изисква много по-сериозен подход и висококачествени, балансирани решения”, настоява предприемачът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай