Понеделник,

Руската армия с провокативен календар

A
A
A

Насочен колкото към родната публика, толкова и към западната аудитория е календарът на руските въоръжени сили за 2019 г. В него стандартните военно-пропагандни сюжети са поднесени провокативно с помощта на иронични коментари.

Още първият лист – този за януари, задава общия тон. На него виждаме мобилна установка с междуконтинентална балистична ракета и текст: „Доставка на товари във всяка точка на света”. Ракетните войски със стратегическо назначение присъстват и през юли, където виждаме детайл от силоз, наречен „Суров руски гофретник” заради огромния брониран капак с характерна форма.

Ядрената мощ на руските ВВС пък е показана със снимка на ракетоносния бомбардировач-ветеран Ту-95МС. „Руските мечки не спят през зимата”, пише до кадъра. „Мечка” (Bear) е названието на Ту-95 в системата на НАТО.

Вероятно силният акцент върху неконвенционалните оръжейни системи е своеобразен отговор на решението на САЩ да тръгнат към излизане от договорите за противоракетната отбрана и за ликвидирането на ракетите със среден обсег.

Военновъздушните сили на Русия, които имаха възможност да покажат способностите си в Сирия, присъстват само на още една снимка, на която са показани вече доста старите щурмови вертолети Ми-24.

На цели 4 листа са показани пехотинци със специална екипировка и въоръжение. Вероятно като намигване към западните обвинения за кибератаки е показан картечар с текст „Уверен ползвател на ПК” (Пулемёт Калашникова, но и популярно съкращение за „персонален компютър” на руски-б.р.).

Близък кадър на снайперистка пък е придружен с безспорно вярната констатация, че „Някои жени могат да ти отнесат главата”. Редица бойци от „Спецназ” пък са показани в момент на подготовка преди акция и с текст „Настройване на инструментите преди концерта”.

На листа за май има две момичета с военни униформи и георгиевски лентички – „Подготовка за парада на 9 май 2033 г.”

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички