Русия тренира ответен ядрен удар

Русия тренира ответен ядрен удар | StandartNews.com

Русия подготвя нов род войски, който ще са по-ефективни срещу Европейската противоракетна система

Москва. Президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък ръководи военно учение с участието на ядрените сили на Русия на фона на ескалиращото напрежение в Украйна, предадода руските медии.

Макар Путин да заяви, че учението е било планирано още през ноември, то се случва в момент, когато отношенията между Русия и Запада са в най-лошото си състояние от Студената война насам.

Путин, говорейки от централата на Министерството на отбраната, където той наблюдава учението заедно с лидерите на няколко бивши съветски народи, които са членове на организация за договор за сигурност, заяви, че в маневрите участват военни подразделения от цялата територия на Русия, включително и ядрените сили на страната.

Руските медии съобщиха, че учението симулира справяне с масивен ответен ядрен удар в отговор на вражеско нападение.

Като част от маневрите, междуконтинентална балистична ракета Топол е била изстреляна от Плесетск в Северозападна Русия и успешное поразила цел на полуостров Камчатка.

Учението се провежда в самото навечерие на Деня на победата, когато в Русия и бившия СССР отбелязват края на Втората световна война, както и преди срещата на върха на Организацията за колективна сигурност, включваща Русия и няколко бивши съветски републики.

Интерфакс посочва, че е трениран "насрещен ракетен удар за ядрено сдържани и отразяване на ядрен удар на противника от системата за противоракетна отбрана на град Москва". Освен това са включени отделни части на ракетните войски, артилерията, авиацията и противовъздушната отбрана "за унищожаване на наземн игрупировки и отблъскване на масиран ракетно-авиационен удар на противника".

РИА Новости допълва, че ученията са били наблюдавани от президентите на Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан. В тях са били използвани стратегически бомбардировачи, подводниците с ядрени ракети от Тихоокеанския и Северния флот, подвижни наземни ракетни комплекси със стратегическо предназначение и "сили и средства, решаващи задачите на въздушно-космическата отбрана". В маневрите са включени и ракетни войски и артилерия от Южния и Централния военни окръзи на Русия.

Агенцията посочва, че е имало проблем със забавяне изпълнението на задачи от нова установка, известна като ТОС-1 "Буратино". Това е хибрид между система за залпов огън и шаси на танк Т-72, стреляща до 3 км с 220-милиметрови неуправляеми реактивни снаряди, които при избухването предизвикват голямо налягане и висока температури, изпепеляваща всичко на площ от 300 кв. м.

Високопоставен източник на агенция РБК казва, че догодина в Русия ще се появи нов род войски с учаситето на Въздушно-десантните сили и Войските за въздушно-косическа отбрана. Решението е взето на най-високо ниво и остава сам одокументалното оформяне и сливане на тези войски.

Още не е докрай ясна структурата, както и кой ще ги командва, но според източника на агенцията "много е вероятно да влязат ракетни войски и артилерия, включително комплексите "Искандер", които са способни по-ефективно да поразяват елементи от Европейската противоракетна система в сравнение с авиацията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай