Русия: Терористи са бомбардирали самолетa в Синай

Русия: Терористи са бомбардирали самолетa в Синай  | StandartNews.com

Руските власти за сигурност обявиха, че пътническият самолет, който падна над Синай в края на месец октомври, е свален след бомбардировка на терористи, съобщи Independent.

Властите са категорични, че това е "акт на терор", след като стана ясно, че на мястото на трагедията са намерени части от експлозиви.

Причината за катастрофата е терористичен акт със самоделно взривно устройство с мощност 1 кг тортилов еквивалент, съобщи  шефът на Федералната служба за сигурност в Русия Алексъндър Бортников, предаде ТАСС, позовавайки се на стенограма на сайта на Кремъл.

„Много еднозначно – това е терористичен акт", обявил Бортников. По думите му по отломките от самолета има следи от взривно вещество, произведено в чужда държава.

При самолетната катастрофа на 31 октомври загинаха 224 души, предимно руски граждани. Анализът на данните от черните кутии на разбилия се в Египет Еърбъс А321 подкрепя версията за атентат.

Междувременно двама служители на летището в Шарм ел Шейх са задържани във връзка със свалянето на самолета, предаде "Ройтерс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай