Русия с първа жертва в Сирия

Русия с първа жертва в Сирия | StandartNews.com

Москва твърди, че става дума за самоубийство от любов, семейството оспорва

19-годишен руски войник е загинал в Сирия, като това е първата официално потвърдена руска жертва от началото на руската военна намеса в страната, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната потвърди неофициално новината, че 19-годишният Вадим Костенко е загинал по време на служба и ще бъде погребан в родното си село Гречная Балка. Около смъртта на младия войник обаче се появиха множество въпросителни особено след като причините за нея не са окончателно изяснени. Първоначално говорител на военното министерство заяви, че Костенко е бил технически специалист и е "отнел живота си по време на почивка след дежурство в авиобаза Хмеймим в Сирия". По-късно бе уточнено, че причината за гибелта на 19-годишния Костенко е лична и е свързана с раздялата с приятелката му. Според РИА Новости до извода за самоубийство се стигнало след анализ на съобщенията в мобилния телефон на загиналия.

Семейството на Костенко обаче коментира, че не вярват, че той се е обесил. В интервю за Ройтерс родителите му уточняват, че само два часа преди смъртта му те са говорели с него по телефона и нищо не им е подсказало, че той може да посегне на живота си. "Никога няма да повярвам на тази версия", заяви майката Светлана. Баща му Александър пък каза, че синът му "никога не би направил такова нещо". По-късно бе съобщено, че тялото на 19-годишния войник е било доставено на семейството му в дървен ковчег. По-малката му сестра Катя коментира, че по врата на Владим наистина е имало следи, а останалата част от тялото му е без никакви белези.

Роднините на загиналия разказаха, че Костенко е бил част от помощния персонал на руските ВВС. Той е подписал договора си на 20 юни и е бил изпратен в Сирия със самолет на 14 септември, което е две седмици преди началото на руските въздушни удари в страната. По думите на баща му семейството е разбрало, че Владим ще взима участие в руската военна намеса, чак когато той вече е бил в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай