Русия отхвърли възможността за рецесия

Русия отхвърли възможността за рецесия | StandartNews.com

Москва. Руският министър на икономиката, Алексей Улюкаев, заяви, че забавянето на растежа показва, че страната навлиза в период на може би продължителна стагнация, но отхвърли възможността за рецесия, предаде АФП.

Улюкаев коментира ситуацията, след като стана ясно, че растежът на икономиката на страната се е забавил до 1.2% при 1.6% за първото тримесечие на 2013 година на годишна база.

Спрямо предходен период обаче икономиката на страната се свива съответно с 0,5% за второто и с 0,1% за първото тримесечие.

Лондонската консултантска агенция „Кепитъл икономикс" обяви, че Русия вече е навлязла в рецесия. По дефиниция при спад на икономиката в два последователни периода страната е в т.нар. техническа рецесия.

„Правителството вероятно ще намали разходите през следващите три години поради неочакваното забавяне, но продължаващият експорт на петрол и природен газ ще осигурят руската експанзия", заяви Улюкаев.

Улюкаев обясни защо рецесия в икономиката на Руската федерация е невъзможна: "Има потребителско търсене и има и износ; износът на Русия не може да служи като мощен двигател на икономическия растеж за по-дълго, но е напълно в състояние да осигури нисък, но положителен растеж за много години напред", изтъкна още министърът. "Нашата структурна и социална матрица може да поддържа темп на растеж при около 3%. Това е приблизително средната глобална ставка на растеж".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай