Русия награждава Жак Ширак

Русия награждава Жак Ширак  | StandartNews.com

Москва

Бившият френски президент Жак Ширак спечели руска държавна награда за своята хуманитарна дейност, съобщиха източници от Кремъл, цитирани от Ройтерс. Ширак, който бе награден за „изключителни постижения в хуманитарната сфера“, ще бъде единственият чужденец от общо девет видни личности, които ще получат Руската държавна премия за хуманитарна дейност на церемония в Кремъл на 12 юни.

„Ширак е великолепен пример за съчетанието между държавен глава и културен деец“, съобщи Михаил Пиотровски, зам.-председател на съвета по култура и изкуство към президента. „Той има голям принос към руската култура като цяло“, каза още Пиотровски, като изтъкна добрите познания на Ширак по руски език и фактът, че на младини той е превел творбата на Пушкин „Евгений Онегин“ на френски.

Ръководителят на Руската академия на науките Юрий Осипов заяви, че бившият френски президент е допринесъл и за развитието на контактите в научната област между Русия и Франция. Ширак ще получи и парична награда от 5 милиона рубли (210 800 долара).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай