Русия изгони полски дипломати

Русия изгони полски дипломати | StandartNews.com

Русия заяви в понеделник, че няколко нейни дипломати са били изгонени от Полша и това е накарало Москва да предприеме "адекватни мерки", като отзове същия брой полски дипломати.

На този етап не е ясно защо руските дипломати са били изгонени от Полша, но най-вероятно става дума за обвинения в шпионаж.

Полските власти предприеха враждебна и неоснователна стъпка, се казва в изявление на Министерство на външните работи на Русия и се допълва: Във връзка с това, Русия предприе в отговор адекватни мерки, като същият брой полски дипломати вече напуснаха територията на нашата страна поради дейности, несъвместими с техния статут.

В събота Германия също обяви, че един от нейните дипломати е бил изгонен от Москва, след като руски дипломат, работещ в Бон е бил отзован заради съобщения в медиите, че той е бил шпионин.

Междувременно европейският първи дипломат Могерини каза, че на днешната среща на външните министри на страните-членки на ЕС ще бъдат обсъждани допълнителни санкции спрямо Русия и допълни, че украинската криза ще бъде основна тема на предстоящата среща.

Решението на Русия да експулсира полски дипломати представлява „симетричен отговор" на аналогично действие на Варшава. Това заяви в понеделник пред медиите в Брюксел полският външен министър Гжегож Схетина, цитиран от AFP.
„За нас този случай е приключен", посочи министърът в отговор на въпрос относно експулсирането на заподозрени за шпионаж полски дипломати от Русия.

Експулсирането беше обявено, след като по-рано Варшава предприе подобна мярка по отношение на руски дипломати във Варшава. Полското решение, което не беше обявено официално, беше взето малко след ареста на подполковник от полската армия и на полско-руски юрист, които бяха заподозрени, че работят за руското разузнаване

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай