Русия се закани на Литва, предупреждението

Руското външно министерство привика посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер

Русия се закани на Литва, предупреждението | StandartNews.com

Руското външно министерство привика посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер заради "антируските ограничения" върху транзита на товари между Калининград и континентална Русия.

Ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев предупреди Литва, членка на ЕС и НАТО, за "сериозни" последици заради ограниченията върху железопътния транзит на стоки, санкционирани от ЕС, за руския ексклав Калининград.

Кремъл обвини балтийската страна, че забранява железопътния транзит на стоки, подлежащи на санкции, наложени от Европейския съюз заради руската инвазия в Украйна.

"Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия", заяви Патрушев на среща по въпросите на регионалната сигурност в Калининград - руска област, граничеща с Литва и Полша.

Той добави, че се работи по "подходящи мерки" и те "ще бъдат предприети в близко бъдеще".

"Последиците от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва", заплаши Патрушев.

"Беше изтъкната недопустимостта на подобни действия, които нарушават съответните правни и политически задължения на Европейския съюз и водят до ескалация на напрежението", заявиха от Кремъл, предаде БГНЕС.

След срещата Едерер посочи, че е призовал руската страна да "запази спокойствие" и "да реши този въпрос по дипломатически път".

Москва поиска от Литва незабавно да отмени ограниченията, които според Вилнюс са предприети в съответствие с европейските санкции срещу Кремъл.

Разположен между Литва и Полша, членки на ЕС и НАТО, силно милитаризираният ексклав Калининград няма обща сухопътна граница с Русия.

Той се намира на брега на Балтийско море. Там е базата на руския Балтийски флот, като Москва твърди, че е разположила в нея ракети "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай