Русия се наежи. Заплахи към НАТО и Турция

Остра реакция на Кремъл

Русия се наежи. Заплахи към НАТО и Турция | StandartNews.com

Срещата на Върха на НАТО в литовската столица Вилнюс наежи Русия. Кремъл отправи поредни заплахи както към Алианса, така и към Турция - заради решението й да пусне Швеция в пакта-

Русия обвини НАТО, че срещата на върха в  има "силен антируски характер", като добави, че следи ситуацията отблизо, предаде АФП.

Влизането на Швеция в НАТО и доставката на Франция на ракети с голям обсег на Украйна предизвика обичайните неясни заплахи от страна на Кремъл.

"Това недвусмислено е среща на върха на Алианса, която има силен антируски характер. Русия се възприема като враг, противник и в тази светлина ще се провеждат дискусиите", каза говорителят на руското президентство Дмитрий Песков пред журналисти.

Доставката на френски ракети с голям обсег на Украйна, обявена от Еманюел Макрон, е "грешка", която ще принуди Русия да предприеме "контрамерки" в конфликта в Украйна, заявиха от Кремъл.

„От наша гледна точка това е погрешно решение със сериозни последици за украинската страна, защото естествено ще ни принуди да предприемем контрамерки“, каза Песков.

Франция специално изпраща крилати ракети SCALP с голям обсег, които могат да поразят навътре зад руските линии, в подкрепа на контранастъплението на Украйна срещу Русия, припомня БГНЕС.

Москва също предупреди, че присъединяването на Швеция към НАТО, след като Турция оттегли несъгласието си, е заплаха за нейната сигурност и ще има последствия.

Това решение ще има "негативни последици, това е сигурно", коментира Песков, като добави, че Русия планира контрамерки в отговор.

Въпреки оттеглянето на несъгласието от страна на Анхара и последвалата ратификация на кандидатурата на Швеция за НАТО, което противоречи на интересите на Кремъл, Русия все още търси отношения с Турция въпреки несъгласията, каза прессекретарят на Путин.

Той обаче добави, че външната политика на Турция гледа повече на запад.

„Затова, повтарям още веднъж, при наличието на всички известни разногласия, ние възнамеряваме да развиваме диалога и отношенията си с Република Турция там, където е изгодно за нас и където е изгодно за тях“, каза Песков.

Кремъл разкритикува решението за командирите на Азов, които по силата на споразумение трябваше да останат в Турция до края на конфликта.

"Връщането на командирите на "Азов" от Турция в Украйна не е нищо друго освен пряко нарушение на условията на съществуващите споразумения", заяви Песков, цитиран от руските информационни агенции.

Той заяви, че както Украйна, така и Турция са нарушили условията на споразумението, според което мъжете е трябвало да останат в Турция до края на конфликта.

На 8 юли Турция и Украйна подписаха меморандум за развитие на съвместно производство на дронове. Вчера, 10 юли, министърът на стратегическите индустрии на Украйна Александър Камишин обяви началото на строителството на предприятие за производство на турски дронове Bayraktar в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай