Русия печатала фалшива либийска валута

Банкнотите са били отпечатани от „Гознак“, която е руска държавна компания

Русия печатала фалшива либийска валута | StandartNews.com

В Малта бяха конфискувани фалшиви банкноти либийска валута на стойност около 1,1 милиарда долара, произведени от руска фирма, предаде „Франс прес“, като се позова на съобщение на американския Държавен департамент.

Банкнотите са били отпечатани от „Гознак“, която е руска държавна компания, и са били поръчани от „незаконна паралелна структура“, пише в изявлението на Държавния департамент.

 „Либийската централна банка, чието седалище се намира в Триполи, е единствената законна централна банка в Либия. Притокът на фалшиви либийски пари, отпечатани от Русия в последните години, изостри икономическите трудности на Либия“, се казва още в текста.

Русия опроверга съобщението, че става дума за фалшиви пари, като увери, че Централната банка в Бенгази, която е направила поръчката за печатането на парите, е законна. Руското външно министерство отбелязва, че в условията на де факто двойна власт в Либия сега има две централни банки.

Според доклад на експерти на ООН от декември миналата година, руската компания „Гознак“ е доставила между 2016 г. и 2018 г. на паралелната централна банка в Източна Либия либийски банкноти на обща стойност, равняваща се на 7,1 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай