Русия гони двама български дипломати

Това са Николай Панайотов и Чавдар Христозов

Русия гони двама български дипломати | StandartNews.com

Русия обяви за „персона нон грата“ двама български дипломати в отговор на експулсирането на двама служители на руското посолство в София в края на март, съобщи БНР.

Тази сутрин българският посланик в Москва Атанас Кръстин бе извикан в руското министерство на външните работи, където му беше връчена нота за обявяване на дипломатите за „персона нон грата“.

Става дума за първия секретар на консулството ни Николай Панайотов и първия секретар на службата по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Москва Чавдар Христозов. Двамата трябва да напуснат територията на Русия до 72 часа.

На 22 март от България бяха изгонени двама обвинени в шпионаж служители на руското посолство в София – Александър Зинкин и Максим Рибкин.

Още тогава руската страна обеща реципрочни мерки. Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова заяви за БНР, че шпионският скандал у нас е резултат от неспособността на българските полиците да създават позитивен дневен ред. 

„Те трябва да създават позитивен дневен ред, но за целта са необходими усилия, действия и резултати. Много по-лесно е дневният ред да бъде създаден от нищото, от някаква западна конюнктура с антируски характер“.  

През последната година и половина Русия е обявила за „персона нон грата“ на реципрочна основа седем български дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай