Рублата поевтинява след санкциите

Руската валута поевтинява с 1,1% към 79,70 рубли за един долар и с 1,3% към 90,45 руби за едно евро

Рублата поевтинява след санкциите | StandartNews.com

Руската рубла започна отново да отслабва в сряда, парирайки опита за стабилизация от вчера вечерта, опитвайки тест на нивата около 80 рубли за долар, тъй като инвеститорите оценяват западните санкции, наложени на Русия след признаването от Москва на независимостта на източноукраинските региони Донецк и Луганска и заповедта на президента Путин за изпращане на войски в двете сепаратистки области.

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания, Австралия, Канада и Япония отговориха на признаването от президента Владимир Путин на сепаратистки анклави в района на Донбас в Източна Украйна, като обявиха санкции, насочени към руски банки и към руския елит, а Германия замрази сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

Британският външен министър Лиз Тръс обяви в сряда допълнителни мерки, заявявайки, че Великобритания ще спре продажбата на руски държавен дълг (на руски облигации) в Лондон.

В ранния следобед руската валута поевтинява с 1,1% към 79,70 рубли за един долар и с 1,3% към 90,45 руби за едно евро.

Днес Русия празнува официалния празник на Защитника на Отечеството, като редица търговци не са на работа, но търговията като цяло продължава.

Във вторник сутринта руската валута се срина за кратко до близо двегодишно дъно от 80,93 рубли за долар след решението на Оути да изпрати "мироопазващи" военни сили в признатите от Москва за независими региони на Донецк и Луганск, след което обаче успя да стабилизира към и малко под 79 нивото.

Трябва да се има предвид, че първоначалният кръг от новите санкции на Запада не е насочен към големи финансови институции, което означава, че тяхното въздействие може да бъде доста символично, отбелязва БНР.

Съединените щати разшириха ограниченията за търговия с руски държавен дълг, забранявайки участието на вторичния пазар за руските облигации, емитирани след 1-ви март, ход, който според анализаторите може да има умерено въздействие в краткосрочен план, но може да бъде стъпка към предприемане на по-сурова мярка.

Министерството на финансите на Русия заяви в сряда, че отсега нататък ще предлага само нови серии от държавните OFZ облигации в отговор на хода на Вашингтон.

Междувременно руските облигации в долари увеличиха загубите си, като по-дългосрочните емисии поевтиняха с повече от 4 цента, за да се търгуват в най-ниските нива от 90-те години на миналия век, показват данните на Tradeweb.

Някои от украинските облигации, деноминирани в долари обаче се представиха още по-зле, като емисията с падеж 2032 г. поевтиня с 5,5 цента до 66,37 цента за долар.

Лихвената премия за притежателите на руски и украински дълг спрямо доходността на американските облигации пък се разшири рязко до съответно 391 базисни пункта и 1280 базисни пункта, което е най-голямата лихвена премия от 2015 г. насам,

Руският фондов индекс RTS, деноминиран в долари, се понижава с нови 0,7%, докато индексът MOEX, който е в рубли, нараства с 1,57%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай