Сряда,

РСМ проверява Културния център "Иван Михайлов" в Битоля

От: Редакция -
1197
РСМ проверява Културния център "Иван Михайлов" в Битоля
A
A
A

Проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация е била осъществена днес в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от Комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на Комисията“, казва Бендевска. 

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония. На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички