РСМ гони петима руски дипломати, намеси България

Руските дипломати трябва да напуснат югозападната ни съседка в рамките на следващите пет дни

РСМ гони петима руски дипломати, намеси България | StandartNews.com

Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на Виенската конвенция, включително и свързани с България. Това стана ясно след днешния брифинг на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, съобщава bTV. Руските дипломати трябва да напуснат югозападната ни съседка в рамките на следващите пет дни.

„Хора от партии и институции призоваха да се спре интеграцията на страната в ЕС. Има прокси групи на трети страни и в България, и в Северна Македония, които подкопават преговорния процес (с ЕС)“, добави Османи.

Отговорни лица от македонските институции миналата седмица са се обаждали и са водили разговори с България, с цел да не се разреши спорът между двете страни.

„Тази седмица от Северна Македония са се обаждали в Република България, казвайки, че целият този ангажимент е излишен, защото тук (в С. Македония) скоро ще има избори, че ще има предсрочни избори и че няма да може да се стигне до решение“, каза Османи.

Министърът отказа да каже кои са тези хора, но посочи, че те са на една позиция с двамата служители на Държавна агенция за национална сигурност на България, които са работили в посока Македония да няма европейско бъдеще, и които преди дни бяха посочени от българския министър-председател Кирил Петков, на когото той има доверие.

Относно Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Османи казва, че има напредък, като в момента се обсъжда как консенсусната информация за цар Самуил да влезе в учебниците.

Относно включването на българите в Конституцията Османи казва, че в момента с България се обмисля вариант това да стане след началото на преговорите.

„Преди началото на преговорите е трудно, може да се направи в процеса или преди края. Не знаем защо те са включени избирателно в Конституцията при въвеждането на етническите общности. Имаме равен достъп до всички етнически общности“, добави Османи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай