Родна експедиция търси древни рисунки в Монголия

Родна експедиция търси древни рисунки в Монголия | StandartNews.com

Родна археологическа експедиция ще търси праисторически рисунки и изображения в Монголия. За това са се договорили президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на азиатската страна Чимед Сайханбилег.

Такава каменни релефи, каквито има открити досега в Монголия и могат да бъдат намерени още, са много прилични на тези от Плиска и Преслав, коментира проф. Николай Овчаров, който е част от делегацията на държавния глава.

Има такива и от преди новата ера и от първите векове след нея, обясни родният Индиана Джоунс. И допълни, че би се включил с удоволствие в подобна експедиция и в памет на покойния си баща, археологът Димитър Овчаров, който посветил живота си именно на този тип каменни релефи.

С наша помощ Монголия може да включи свои културни атракции и традиции в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, допълни президентът. Именно държавният глава инициира и включването в списъка на родните чипровски килими. Вчера в столицата на Монголия бе открит паметник на кирилицата. Подобен искаме да вдигнем и в Казахстан, тъй като и тази азиатска държава ползва азбуката на светите братя Кирил и Методий, обясни проф. Овчаров.

В Монголия пък водим разговори за построяването на българска православна църква. В замяна пък в двора на монголското посолства ще бъде построен будиски храм, каза още археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай