Родилка даде лъч надежда на Филипините

Щети за $14 млрд. и над 10 милиона пострадали от смъртоносния Хайян

Родилка даде лъч надежда на Филипините | StandartNews.com

Манила. Момиченце се роди в импровизирана болница насред руините след урагана Хайян във Филипините, съобщи в. "Дейли мейл". Майката е 21-годишната Емили Оргега, която оцеляла по чудо, когато тайфунът връхлетял къщата им в град Таклобан. Бебето се родило в една от сградите на летището в Таклобан, където е създадено убежище за пострадалите и импровизиран медицински център. Бебето е кръстено Беа Джой - на името на майката на родилката, която била отнесена от гигантски вълни, дошли с урагана, и е в неизвестност.

"Тя е моето чудо. Мислех, че ще умра с нея, когато вълните дойдоха и ни отнесоха всички", разказва младата майка.
Мисия невъзможна трябваше да изпълнят вчера спасителните екипи във Филипините, за да доставят помощ в централната част, която бе срината със земята от тайфуна Хаян, съобщи АФП. Отчаянието на оцелелите пък нараства с всеки изминал час и се засилва още повече от набезите на мародерите.

Усилията на спасителите са съсредоточени в град Таклобан, който се е превърнал в купчина развалини и морга под открито небе. В района са изпратени стотици военни и полицаи, които трябва да възстановят реда. Близо до летището вчера се извиваше дълга опашка от оцелели, преминали километри в калта, за да се доберат до място, където могат да получат помощ.

Филипинските власти съобщиха, че от стихията са пострадали близо 10 млн. души. Говорител на военните потвърди смъртта на 942 души, но се очаква броят на жертвите да скочи десет пъти. 630 000 души са останали без покрив. Според УНИЦЕФ броят на децата, пострадали от бедствието е 4 милиона.

Четири дни след удара на Хаян започна да става ясно и финансовото изражение на пораженията му. Тайфунът вече е нанесъл на икономиката щети за около 14 млрд. долара. Индексът на Филипинската фондова борса спадна с 3% - до минимално равнище. Инвеститорите продадоха акции за общо около 45,9 млн. долара, съобщи ИТАР-ТАСС. Акциите на най-голямата банка на Филипините поевтиняха с 3,6 на сто, което е най-силният спад на корпоративни книжа.

Международната общност изрази тъга и съчувствие към бедстващите и обеща, че ще изпрати средства и хуманитарна помощ. Европейската комисия отпусна 4,2 млн. евро помощ.

Австралийските власти ще изпратят общо около 10 млн. долара помощ след първия транш от 390 500 долара и обещават, че орязаният бюджет за чуждестранна помощ няма да попречи на изпращането на помощта им. САЩ ще изпратят спасителни екипи и техника. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също е обещал навременна адекватна помощ според нуждите.
Силата на Хаян отслабна и вчера стихията достигна територията на Виетнам, където 650 000 бяха евакуирани. Трима души бяха обявени за безследно изчезнали. Жителите на Ханой се готвят за силини валежи и наводнения. Обитателите на крайбрежните райони бяха приканени да потърсят крайбрежие във вътрешността на страната.

Тайфунът Хайян стана тема за разговори и на международната конференция по въпросите на климата, която започна вчера във Варшава. Правителството на Филипините призова участващите лидери да вземат решение за действие за борба с глобалното затопляне. Тайфунът Хайян е "реалност, която дава повод за размисъл" относно климатичните промени, заяви във Варшава Кристина Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата. "Тук няма два отбора, играе цялото човечество. Няма нито победител, нито губещ. Ще спечелим или ще изгубим, всички ние", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай