Родата на Обама остана на тъмно

Родата на Обама остана на тъмно | StandartNews.com

Найроби. Голяма авария остави цяла Кения, където US президентът Барак Обама има корени и все още роднини, без ток във вторник, съобщи АФП, като цитира националната електрическа компания "Кения пауър". Две електропроводни линии за високо напрежение са били прекъснати, което е довело до верижна реакция върху цялата национална мрежа.

Аварията е станала в 13,30 ч българско време. Два електропровода от геотермална станция спряха преноса на 40 мегавата. Електрозахранването беше възстановено в по-голямата част от страната пет часа по-късно, но много домакинства бяха принудени да прекарат нощта на тъмно.

"Аварията бе отстранена в повечето райони. Техниците ни продължават да работят там, където все още няма ток", съобщи в комюнике "Кения пауър". Всъщност електрическата мрежа е била захранена от съседна Уганда.
Въпреки създадените неудобства петчасовата авария не изненада кенийците. В най-голямата страна в Източна Африка спирането на тока е нещо обичайно. Проблемите с електропреносната мрежа се дължат най-вече на претоварване заради кражба на електричество, остаряла електроразпределителна мрежа и недостиг на вода по време на сухия сезон.

Около 60% от електричеството в Кения се произвежда от водноелектрически централи, а останалата от термични и геотермични централи. Използването на силата на вятъра за производство на ток не е разпространено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай