Режисьорът на "Титаник" поразен! Разкрития за подводницата

Какво каза Джеймс Камерън

Режисьорът на "Титаник" поразен! Разкрития за подводницата | StandartNews.com

Американският режисьор и страстен изследовател на морските дълбини Джеймс Камерън, заснел филма "Титаник", открито осъди "пренебрегнатите предупреждения" относно безопасността на туристическия батискаф "Титан", който се взриви близо до останките на известния презокеански лайнер, отнемайки живота на петима души, предаде Франс прес.

В интервю за телевизия Ей Би Си режисьорът каза още, че е поразен от приликите между катастрофите на "Титаник" и трагедията с батискафа "Титан", чиито останки бяха открити в Атлантическия океан, пише БТА.

Камерън припомни, че плавателният съд е предизвикал доста тревоги в малкия свят на подводните изследвания. Режисьорът отбеляза, че много експерти в тази област са писали писма до "ОушънГейт Експедишънс" (OceanGate Expeditions) - компанията, разработила "Титан", в които са посочили, че батискафът изисква сертифициране, тъй като има "твърде експериментален характер", за да извършва гмуркания с хора на борда.

"Поради тази причина съм поразен от приликата с катастрофата на "Титаник", където капитанът многократно е предупреждаван за наличието на лед директно на пътя на кораба, но въпреки това продължава напред с пълна скорост в безлунна нощ. В резултат на това много хора загиват", каза Камерън. "Поразително е, дори сюрреалистично, че сега се сблъскваме с подобна трагедия, която се случи точно на същото място, след като предупрежденията не бяха взети под внимание", допълва режисьорът.

Рискът от имплозия на подводница винаги е "първостепенна" грижа при нейното изграждане, казва още Камерън, който през 2012 г. става първият човек, гмурнал се самостоятелно в океанските дълбини с подводен апарат, за чието проектиране е допринесъл."Това е кошмарът, с който всички ние живеем, откакто сме навлезли в тази сфера", допълва режисьорът, посочвайки безупречната сигурност, постигната от повечето участници в подводни изследвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай