Размирици в Истанбул

Размирици в Истанбул | StandartNews.com

Стотици хора излязоха на протест срещу насилието в Истанбул. Властите разпръснаха демонстрацията със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия. Докато полицията се саморазправяше с демонстрантите, те скандираха лозунги срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието, наричайки партията с ислямистки корени "фашистка" и "убиец". Няколко души бяха задържани по време на демонстрациите.

Протестът беше организиран в подкрепа на група фенове на британската група Radiohead. Те били на представяне на новия албум на бандата в малък музикален магазин в Истанбул, съобщава bTV. 

Група от 20 мъже с бухалки и стъклени бутилки нападнали музикалните фенове. Свидетелство за побоя е клип, публикуван в социалните мрежи. Mъжете с бухалки крещят, бутат хората, обръщат мебели и се опитват да изпотрошат магазина, ядосани на музиката и на това, че се консумира алкохол по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Въпреки че Турция по конституция е светска държава, мнозинството граждани са вярващи мюсюлмани. Голяма част от тях, подобно на президента Ердоган, избягват употребата на алкохол.

Британската група Radiohead осъди нападението."Нашите сърца са с тези, които бяха нападнати при музикалния магазин "Велвет индиграунд" в Истанбул. Надяваме се някой ден да се връщаме към подобни прояви на насилие и нетолерантност като инциденти от древността. Засега обаче, можем да предложим на феновете си в Истанбул нашата любов и подкрепа", се казва в изявление на групата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай