Размина ли се войната в Украйна?

Оръдие не пукна на 16 февруари, но вече се заговори за нов Ден Х

Размина ли се войната в Украйна? | StandartNews.com

* Оръдие не пукна на 16 февруари, но вече се заговори за нов Ден Х

* Военното напрежение играе под звуците на валса, но страхът от икономическо опустошение вече е галопиращ

Размина ли се войната? Този въпрос започна да изглежда за много повече от 1 милион долара.

След като във вторник Русия обяви, че изтегля част от войските си от районите близо до границата с Украйна, два дни по-късно американското правителство определя като фалшива тази информация.Според източници отвъд Океана, военното присъствие даже се разширява. В последните дни Русия е изпратила още 7000 войници в близост до украинската граница, твърди високопоставен служител на Белия дом във Вашингтон.

Кой е крив, кой прав, тепърва ще става ясно. Но е факт, че на опасната за света дата 16 февруари, не пукна пушка, но се заредиха доста хибридни оръжия.Още в навечерието на посочения от САЩ ден за нахлуване на Русия в Украйна медийното напрежение се вдигна до небесата. 

Новият германски канцлер вдигна рамене след срещата си и в Русия, и в Украйна.

Единият президент отново му поиска още пари, за да оцелее държавата във война. Другият отново му постави условието да няма разширение на НАТО. След като американският президент Джо Байдън така и не откликна на странната молба на Зеленски да пристигне в Киев, украинският президент го обърна на чест и достойнство. Излезе с трогателен призив към сънародниците си да облекат белите ризи и да излязат рамо до рамо срещу агресорите. 

Докато улиците в Киев опустяваха, летището не успяваше да смогне с полетите на заминаващите. Украинските бизнесмени пълнеха бизнес класите, руските олигарси палеха частните самолети. Някои от тях ползваха по два, за да пренесат както родата, така и цялата покъщнина.

Камерите на западните телевизии окупираха всички по-високи сгради и изкараха безсънна нощ в очакване да видят оръдия около сутрешния мираж по Днепър.

Липсата на военни новини от Киев бе компенсирана с изобилието им в Москва.

Русия хем обяви, че изтегля част от войските си, хем прие апел за признаване на независимостта на два украински района -  Донецк и Луганск. 

Въпреки че никой не се ангажира каква ще е съдбата на приетото от Руската Дума решение и кога Путин може да го облече в държавен акт, западните анализатори вече се изредиха да коментират, че такова признаване може да бъде последвано от разполагане на руски военни там.Путин развеселен пита Запада в колко часа ще започне инвазията в Украйна -  News.bgА това впоследствие може да реши вътрешните проблеми на Путин и той да обяви победа.

Сведенията на американски източници, че Русия "всеки момент" може да инсценира събития, които да използва като претекст, за да нападне Украйна, сложиха нова дата Х в конфликта - 20 февруари, като веднага я обвързаха с края на Олимпиадата.Те се засилиха и след изказването на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви: "Не разполагаме с доказателства, че Русия е изтеглила свои части от границата. В противоречие с нейните твърдения Русия продължава да увеличава военната си мощ близо до Украйна". Имало сведения за бронирани превозни средства и хеликоптери, придвижващи се към границата с Украйна, както и за наличието на полеви лазарет.

Още по-категоричен бе американският държавен секретар Антъни Блинкен, който заяви, че "това, което казва Русия, е едно. Това, което Русия прави, е друго". Разбира се, минути след това Зеленски изгря на световния телевизионен ефир и твърдо заяви: "Не вярваме на това, което чуваме, а на това, което виждаме. До момента няма потвърждение за изтеглянето на войски." 

Междувременно естонското разузнаване публикува карта на обектите на територията на Украйна,които в случай на инвазия Русия би атакувала най-напред. Предполага се, че нападението може да включва и ракетен обстрел.

Руснаците, разбира се, категорично отхвърлиха подобни намерения, а военният им министър Шойгу набързо свали зимната униформа от ученията с Беларус, за да облече летните дрехи, присъединявайки се към други, Средиземноморски учения.

И ако въпросът: Изтегля ли се Русия? засега няма еднозначен отговор, то все повече фокусът пада върху прогнозите какво всъщност цели Русия със струпването на войски? 

Западни анализатори все повече приемат тезата, че целта на Русия е да дестабилизира Украйна като използва военната заплаха. Мащабна военна операция е малко вероятна, но гигантско икономическо и финансово цунами изглежда все по-приближаващо.  Зеленски все още държи настрана телефона за връзка с Путин, но вече се обърна с молба към украинските бизнесмени и руските олигарси да се върнат в държавата.

Зеленски обяви, че Русия ще нападне Украйна на 16 февруари - News.bgОпасенията му са повече от основателни, особено ако руските милиардери заедно с жените и децата, са отнесли в чужбина и банковите си авоари. Проблемът със затворените предприятия и очакваната нова армия от безработни е огромен, който след газовата криза и високата инфлация може да разруши украинската икономиката, а струпването на руски военни кораби в северната част на Черно море, ще затруднява и занапред движението на кораби и ще забавя търговските доставки до Украйна.

Така че, ако военната заплаха засега настъпва с валсови стъпки, то притеснението от икономически колапс вече е с галопиращи движения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай