Разкриха структурата на вируса на АЧС

Китайски учени са разкрили триизмерната структура на вируса на африканската чума по свинете

Разкриха структурата на вируса на АЧС | StandartNews.com

Китайски учени са разкрили триизмерната структура на вируса на африканската чума по свинете. Това създава основа за разработването на ефективни и безопасни ваксини срещу болестта. Изследването е публикувано в най-новия брой на академичното издание „Сайънс“, съобщава БНР.

Учените успешно са изолирали щам на вируса и в продължение на четири месеца. Проучването е определило структурните протеини на вируса и така са били разкрити потенциални защитни антигени.

Африканската чума по свинете е била описана за първи път в Кения през 1921 г., допълва БНР. През последното десетилетия болестта се е разпространила в много страни, отбелязва Ройтерс.

За периода от януари до октомври тази година Световната организация за животинско здраве е уведомила 26 страни за нови или продължаващи огнища. От тях 13 са в Европа, 10 в Азия и 3 в Африка.

Тъй като няма налична ваксина или лечение, най-ефективния начин за справяне с болестта остава умъртвяването на животните. Над 30 милиона прасета са били заклани между 2018-а и 2019-а г., допълва агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай