Вторник,

Расте напрежението в Кипър заради мигрантите

От: Стандарт -
A
A
A

Заради мигрантите, пристигащи от Турция, нараства напрежението в Кипър, съобщава БНР.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е провел извънредна среща с министрите на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната. След срещата правителството в Никозия изрази сериозна загриженост за ситуацията, като очаква засилване на потока мигранти към острова по суша, през окупираната северна част и буферната зона, както и по море.

Лодка със 101 сирийци, сред които 43 деца и 13 жени, четири от които бременни, пристигна в Кипър вчера късно следобед. Бежанците са тръгнали от турския пристанищен град Мерсин.

Кипърските власти са нащрек, тъй като има информация, че още лодки ще напуснат Мерсин към острова.

С тази последна група дошлите в Кипър мигранти само за трите дни от началото на март са почти 330 души, като много от тях са от страни в Африка. Повечето от тях преминават пеша през 180-километровата „зелена линия”, разделяща острова.

Само във вторник над 130 души са подали молби за политическо убежище.

В Кипър сега има 12 000 души, които вече са получили международна закрила, а заедно с очакващите убежище броят на мигрантите надвишава 32 000, съобщи вътрешният министър Никос Нурис. Това представлява близо 3.8% от населението на страната – най-високият дял в ЕС.

За последните 2 години потокът мигранти към Кипър се е увеличил с 320%. Кипър вече е надхвърлил своите граници и не може да управлява броя на икономическите мигранти, подчерта Нурис.

Правителството ще предприеме мерки, с които да гарантира, че демографският характер на страната няма да бъде изкривен, като в същото време не пренебрегва човешката мъка, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Никозия отново призова и за помощ от ЕС.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички