Ракета на Илън Мъск се взриви на тестове

Компанията на SpaceX продължава да разработва с ускорени темпове ракетата

Ракета на Илън Мъск се взриви  на тестове | StandartNews.com

Прототип на ракетата Starship, конструирана от частната компания SpaceX експлодира по време на наземни изпитния в южната част на щата Тексас, съобщи Ройтерс.

Компанията на Илон Мъск продължава да разработва с ускорени темпове ракетата, преди нейното изстрелване. Експлозията по време на теста няма връзка с предстоящия старт на астронавтите от НАСА с пилотирания кораб "Дракон" на SpaceX. Той трябва да бъде изведен в орбита с ракета-носител "Фалкон-9".

Starship е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона, която е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс. Тя принадлежи към новото поколение тежки-ракети носители на SpaceX, които могат да бъдат използвани многократно.

Окончателното решение за изстрелването на пилотирания кораб "Дракон" до Международната космическа станция /МКС / на 30 май все още не взето и то ще зависи от метеорологичните условия, заяви ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн, цитиран от световните агенции.

Изстрелването на пилотирания кораб "Дракон" беше отложено на 27 май заради лошото време. Следващият опит може да бъде направен днес в 22:22 часа българско време. Ако по някаква причина днешният старт бъде отменен, според данни на портала Space.com той може да бъде отложен за 31 май за 22:00 часа българско време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай