Радев представи България на церемония за Холокоста

Близо 50 държавни и правителствени ръководители от цял свят участваха в церемонията

Радев представи България на церемония за Холокоста | StandartNews.com

Близо 50 държавни и правителствени ръководители от цял свят участваха в церемонията в Йерусалим снощи, с която се отбеляза 75-ата годишнина от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц и Деня за възпоменание на Холокоста. Сред гостите бяха президентите на Русия, Франция, Германия, вицепрезидентът на САЩ, принцът на Уелс. Страната ни беше представена от държавния глава Румен Радев.

На 27 януари 1945-а Червената армия освобождава лагера Аушвиц-Биркенау в окупирана от нацистите Полша. "На тази дата вратите на ада се отварят", каза в словото си израелският президент Реувен Ривлин и допълни: "Антисемитизмът не се ограничава само до евреите. Антисемитизмът и расизмът са раково заболяване, което разрушава държавите отвътре и нито едно общество, нито една демокрация не притежават имунитет срещу тях."

"Памет за Холокоста. Отпор на антисемитизма" - това бе основното послание на Петия световен форум за Холокоста. Целта на събитието е не само да почете паметта на милионите жертви, но и да привлече вниманието на световната общественост към тревожните прояви на антисемитизъм. Организаторите напомнят, че светът не трябва да забравя докъде може да доведат омразата и екстремизмът. Призовават световните лидери да гарантират, че подобна трагедия никога повече няма да се повтори.

На церемонията говориха и лидери на световните сили, участвали във Втората световна война.

"Забравата на миналото, разединението пред опасностите може да се обърнат в страшни последствия. Трябва да имаме мъжеството да го кажем направо и да направим всичко, за да защитим мира. Пример могат да дадат страните-основателки на ООН. Пет държави, които носят особена отговорност за съхранението на цивилизацията", заяви руският президент Владимир Путин.

"Масовото убийство на 6 милиона евреи - най-страшното престъпление в историята на човечеството е било извършено от мои сънародници. Страшната война, която отнесе над 50 милиона живота, е започната от моята страна. 75 години след освобождението на Аушвиц се изправям пред вас като президент на Германия, под тежестта на колосално историческо бреме, бремето на вината и все пак, все пак сърцето ми е изпълнено с благодарност, че всички преживели Холокоста, ни протягат ръка, изразяват доверието си", подчерта държавният глава на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Церемонията се проведе в мемориалния комплекс Яд Вашем в Йерусалим. В него се съхраняват свидетелства за трагичната съдба на близо 6-те милиона евреите - жертви на нацизма в периода 1933-1945 година, както и разкази за хора, които са рискували живота си, за да спасят преследваните евреи.

Президентът Румен Радев заяви, че форумът за възпоменание на Холокоста ни припомня един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история, както и че са нужни обединени усилия в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и езика на омразата.

"България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един от нейните евреи да бъде изпратен в лагерите на смъртта. Можем само да се гордеем с подвига на българския народ, който тук се цени изключително високо. Форумът се провежда и във време на проблеми и усложнена глобална среда за сигурност и ще спомогне, надявам се, за засилване на диалога и укрепване на сигурността.

На церемонията оцелелите от Холокоста Роуз Московиц от Съединените щати и Колет Авитал от Израел запалиха мемориалния огън. Всички участващи в церемонията се преклониха пред жертвите на Холокоста и поднесоха цветя.

Част от българската общност в Тел Авив се събра снощи за премиерната прожекция на документалната лента "Следващото поколение" на режисьора Димитър Гочев. На премиерата присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга.

Филмът е копродукция между България и Израел и разказва за наследници на български евреи, спасени по време на Втората световна война.

Специално видеообръщение към нашите сънародници направи президентът на Израел Реувен Ривлин, който напомни, че България спасява своите евреи по време на Втората световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай