Путин обеща милост за Ходорковски

Москва помогнала на Украйна от "братски чувства", не била против европейския й път

Путин обеща милост за Ходорковски | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин обяви, че планира да помилва бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, който излежава присъди за пране на пари, кражба на петрол в особено големи размери и данъчни измами, съобщиха агенциите.

"Указът за помилването ще бъде подписан много скоро", заяви Владимир Путин след годишната си пресконференция в Москва, която продължи 4 часа и 5 минути. По думите му Ходорковски е написал искане за помилване, което отказваше да направи до този момент.

"Михаил Борисович трябваш, в съответствие със закона, да напише молба, но не го правеше. Неотдавна обаче написа това писмо и се обърна към мен с искане за помилване", заяви Путин. "Той вече прекара над десет години в затвора, това е сериозно наказание. Позовава се на обстоятелства от хуманитарен порядък, майка му е болна, и считам, че можем да вземем това решение", заяви руският президент.

Бившият олигарх и яростен критик на президента Владимир Путин е зад решетките от 25 октомври 2003 г. Той беше признат за виновен по обвинения за данъчни измами през 2005 г. и после за злоупотреби по друго дело през 2010 г.
По двете дела Ходорковски получи 14 години затвор.

Москва не е против сближаването на Украйна с ЕС, стига това да не вреди на руската икономика, стана ясно още от думите на стопанина на Кремъл. "Виждаме, че Украйна изпитва трудности... ако наистина казваме, че сме братска нация и братски народ, то трябва да действаме като близки роднини и да помогнем на тази страна", аргументира се Путин. Той не пропусна припомни, че през последни години Кремъл е предлагал на Киев различни начини за инвестиции и обновяване на газопреносната мрежа.

Путин подчерта, че решението за намаляване на цените на газа за Киев в временно, но се надява да се постигне споразумение за "дългосрочно сътрудничество" в енергийния сектор. Руският президент призна, че кредитният рейтинг на Украйна не е висок, но допълни, че Москва вярва в конкурентоспособността на индустрията в бившата съветска република.
Путин увери, че Москва не контролира бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън. И бе категоричен, че не се е срещал с него, а руските спецслужби не са го питали нищо, свързано с действията на АНС срещу Русия. Не пропусна да се пошегува, че "шпионажът е една от най-древните професии в света заедно с една друга."
Русия не е разположила ракети "Искандер" в Калининград, поне засега, въпреки че това е един от възможните отговори на възникващи заплахи. Но не са единственият начин Русия да се защити, според Путин, който изтъкна, че в Европа има американско тактическо оръжие, което никой от европейците не контролирал, а сега се появявала и друга заплаха - ПРО.

Янукович: Кризата дойде след захлаждането в отношенията ни

Захлаждането в отношенията между Киев и Москва стана причина за икономическите проблеми на Украйна, които сега ще бъдат решени. Това обяви вчера украинският президент Виктор Янукович на пресконференция, на която отговаря на въпроси за срещата си руския си колега предния ден. По същото време в Москва Владимир Путин даваше годишната си пресконференция. Янукович отговаряше на въпроси след премиера Микола Азаров и обясни причините за сключване на споразумение с Русия, което накара привържениците на евроинтеграцията да заговорят, че руските власти са купили приятелството на Киев.

?Три са причините, които повлияха на икономическата криза в Украйна. Основната е цената на газа, заради която претърпяхме загуби на стойност от 20 млрд. долара. Втората се крие в кредитите от 2008-2009 г., които тогавашното правителство получи от МВФ, а ние трябваше да започнем да връщаме от 2012 г. Третата причина е значително намаление на стокооборота с нашите стратегически партньори и най-вече с Русия и някои от страните на ОНД?, каза Янукович пред журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай