Путин обеща газ на Киев "поне за зимата"

Путин обеща газ на Киев "поне за зимата" | StandartNews.com

Шефът на Кремъл призова ЕС да помогне на Украйна да си плати дълговете за синьо гориво

Президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко, постигнаха споразумение за доставките на газ "поне за зимата". Това обяви пред журналисти самият Путин късно в петък в Милано, цитиран от Ройтерс. Той и украинският му колега все пак проведоха двустранна среща в кулоарите на форума на върха "Европа-Азия" (АСЕМ). Тя се проведе след края на разговорите на европейските лидери в петък, които Кремъл определи като "изпълнени с недоразумения и неразбирателства".
"Договорихме се с нашите украински партньори газовите доставки да бъдат подновени поне през зимния период. Преговаряхме по всички параметри на сделката", заяви Владимир Путин.

Става дума за принципно споразумение, изненадващо постигнато между двамата лидери и по което не бяха дадени повече детайли, но то може да доведе, първо, до възобновяването на доставките на синьо гориво за Украйна, спрени през юни заради неизплатени суми, но по-важното е, че така може да се избегне газова криза за Европа през зимата. Междувременно Порошенко каза, че с Путин не са постигнали "практически резултати по въпроса с газа", но се надява споразумението да бъде подписано до 21 октомври, за когато е насрочен нов кръг от преговори с ЕС.

Путин, след срещата си с Порошенко, призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения към Москва след разговор с украинския си колега Петро Порошенко. "Смятаме, че нашите европейски партньори, Европейската комисия също могат да подадат ръка на Украйна, за да разреши този проблем", каза Путин пред журналисти. Той заяви, че Европа може да предложи на Украйна заем или гаранции от "първокласна" европейска банка, която да изплати газовия дълг в размер на 3,5 милиарда долара. В същото време заяви, че "Газпромбанк" може да претендира за изплащането на предоставен на украинската газова компания "Нафтогаз" кредит на стойност 1.8 милиарда долара и обвини украинските власти, че са блокирали платен газ за предприятие от украинската химическа промишленост на предприемача Дмитро Фирташ, предаде ТАСС.

Постигнат е бил и известен напредък по въпроса за наблюдението на украинско-руската граница и т.нар. разделителна линия между проруските милиции и украинските сили. Италия, Украйна и Русия се съгласиха да се присъединят към Франция и Германия в осигуряването на безпилотни самолети за наблюдение, които да бъдат предоставени на ОССЕ, допълва Ройтерс.
"Ориентир при уреждането на конфликта в Украйна трябва да бъдат, разбира се, Минските споразумения. Тези споразумения, за съжаление, не се изпълняват изцяло както от едната, така и от другата страна, тоест от представители на опълчението на Новорусия и от представителите на Украйна", каза Путин. Той подчерта, че Русия не е страна в украинския конфликт, но независимо от това ще се постарае "да помогне, да посредничи" за намирането на приемливи решения. "Ние вече постигнахме известен напредък, но някои подробности подлежат на по-нататъшно обсъждане. Възловият момент е прекратяването на огъня. Постигнахме единодушие по практическите стъпки за контролиране и мониторинг на примирието заедно с ОССЕ", допълни от своя страна Порошенко.

На форума в Милано европейците не показаха никакви признаци, че ще вдигнат санкциите срещу Москва, които й бяха наложени заради украинската криза, обобщава Ройтерс. Срещите също така показаха сериозните трудности в отношенията между Путин и европейските лидери, преди всичко канцлера на Германия Ангела Меркел, отбелязва агенцията. Позицията на Меркел като ръководител на Германия означава, че тя задава тона в отношенията на ЕС с Русия, както и че тя е поела водещата роля в Европа при опитите да се убеди Путин да промени курса спрямо Украйна. На нея обаче хич не й е било лесно в Милано, като по думите на германски представител руският лидер не е демонстрирал "особено градивна нагласа".

Предупреди за заговор с петрола

Никой от участниците на пазара не е заинтересован от това, петролът да се държи на цена от 80 долара, каза още Путин в Милано. И изрази надежда, че цените ще се коригират. "Ако се вземе петролът, който се добива в САЩ, то рентабилността му е 80 долара. Но ако световните цени бъдат държани на нивото от 80 долара, тогава цялото производство ще рухне", предупреди руският президент. И добави, че бюджетите на основните страни, добиващи петрол, са били съставени на базата на цена под 90 долара за барел. Той не изключи, че против руската икономика може да има някакви заговори, но предупреди: Те "болезнено удрят в дадения случай по заговорниците, ако има такива". Според Путин, когато се случи корекцията на цените на петрола, и с курса на рублата няма да има никакви драматични промени. В петък вечерта след срещите на Путин с европейските лидери в Милано доларът поевтиня спрямо руската валута с 29 копейки, а еврото - с 40.

Договорили цена от 385 долара

Русия и Украйна се договориха, че цената на газа за зимния период ще е 385 долара за 1000 куб. метра, като Украйна е готова да предплаща доставките, заяви пред журналисти в Милано руският министър на енергетиката Александър Новак.
Шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че до 21 октомври Украйна трябва да реши въпроса с финансовото осигуряване на бъдещите зимни доставки.

Путин заяви, че Русия има да получава от Украйна минимум 5,5 милиарда долара, но е готова да преразгледа цената на газа със задна дата, като я намали със 100 долара, и в резултат дългът ще бъде 4,5 милиарда долара.

Мудис намали рейтинга на Москва

Международната рейтингова агенция "Мудис" намали кредитния рейтинг на Русия с един пункт от Baa1 на Baa2. Прогнозата за рейтинга остава негативна. Сред причините агенцията посочва сдържаните средносрочни перспективи за икономическия растеж на Русия, задълбочени от кризата с Украйна, и санкциите срещу Москва.

"Роснефт" съди Брюксел за санкциите

Руският петролен гигант "Роснефт" и приближен на президента на Русия Владимир Путин са започнали съдебни дела срещу ЕС заради санкциите, наложени върху някои от най-големите руски компании. Руският милиардер Аркадий Ротенберг, който е спаринг партньор по джудо на Путин, е завел две дела в Европейския съд в Люксембург, а държавната компания "Роснефт - едно дело. Те са заведени миналата седмица. Според процедурите аргументацията по тях няма да бъде направена публично достояние в продължение на два месеца. "Роснефт" и говорител на Ротенберг отказаха коментар. Процесите идват след налагането на нов пакет от санкции срещу Русия. Последните мерки са насочени към големи руски компании в областта на енергетиката, финансите и отбраната, сред които са "Роснефт" и "Калашников". Замразяване на активите и забрана за издаване на визи бяха наложени на приближени до Путин и бунтовници от Украйна и анексирания Кримски полуостров. Руският банков гигант ВТБ също е засегнат от санкциите и обмисля дали да предприеме юридически мерки. Говорител на банката каза, че адвокати задълбочено проучват въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай