Путин хвали британския парламент за решението му за Сирия

Поиска доказателства от САЩ за химическите оръжия в Сирия

Путин хвали британския парламент за решението му за Сирия | StandartNews.com

Москва. Решението на британския парламент, който не одобри плановете на правителството за военна операция в Сирия, беше напълно неочаквано, заяви пред журналисти президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

„За мен беше пълна изненада. Смятам, че всички вие, а и ние привикнахме през последните години към това в западното общество всичко да се решава без особени дискусии", каза в тази връзка Путин. По думите му, позицията на британския парламент показва, че дори във Великобритания, която е основен геополитически съюзник на САЩ, „има хора, които се ръководят от националните интереси, здравия разум и оценяват суверенитета".

Путин отхвърли твърденията, че сирийският режим е използвал химически оръжия, окачествявайки ги като провокация, и поиска доказателства. По думите му, Русия осъжда възможното използване на химическо оръжие и ако е необходимо ще вземе консолидирано решение за ответни мерки.

„Що се касае до използването на оръжия за масово унищожение, включително химическо оръжие, нашата позиция е последователна – ние сме категорично против тях и осъждаме използването им. Съответно, ако бъдат доказани, ще приемем консолидирано участие в разработването на ответни мерки на подобни прояви", каза Путин.

Президентът подчерта, че САЩ трябва да представят на инспекторите и на Съвета за сигурност на ООН доказателства за използването на химическо оръжие в Сирия от страна на правителствените войски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай